Tradisjonen lever

I 1980 ble det produsert mer enn 3 000 tonn håndarbeidsgarn her i landet. I 1995 var produksjonen sunket til mindre enn 1 000 tonn. I løpet av 15 år ble omsetningen av strikkegarn altså redusert med om lag 70 prosent. Tendensen var den samme i hele Vest-Europa; omsetning av håndarbeidsgarn sank betydelig. Billig import av strikkeplagg produsert i Østen var en av årsakene. Husene våre er også blitt varmere. Derfor bruker vi tynnere plagg enn før, selv om vi gir inntrykk av å være mer miljøvennlige, og foretrekker som regel trikotasje fremfor hjemmestrikk.

 

 



image_blog

Mina, fotografert av Didrik.

For få år siden trodde jeg strikketeknikken var i ferd med å bli museal. Men nå er hjemmestrikket igjen aktuell mote. Det finnes mengder med lekkert garn, og det klirrer i strikkepinner som aldri før. Vi vil både ha tradisjonsplagg som Setesdals-kofter og Marius-gensere, men lar oss også inspirere av ny design og foregangskvinner som for eksempel Tine Solheim. Hennes bøker er solgt i titusener de siste årene. Vi møtes på strikkekafeer, og alle strikkebloggene  på nettet vitner om yrende aktivitet og kreativitet. Det gjør en gammel håndarbeidsentusiast glad!

Strikketeknikken er kjent i Norge fra om lag 1500. Lisbet Pedersdatter er den første strikkersken vi hører om. Hun var anklaget for trolldom, og satt i tukthuset i Stavanger i 1634. Ifølge rettsprotokollen hadde Lisbet tjent til livets opphold ved å strikke strømper for en annen kvinne.

På 1600-tallet var det mange piker som fikk opplæring i praktiske ferdigheter på  fattighusene som ble opprettet. I tillegg lærte de å lese i katekismen. Men det var først på 1700-tallet at teknikken ble allemannseie. Fra midten av 1800-tallet og frem til 1970-årene strikket så å si alle kvinner i dette land. Mange har slitt med votter og sokker som obligatorisk pensum på skolen. Men mesteparten av kunnskapsoverføringen skjedde fra mor til datter. Og fordi strikking var en dyd av nødvendighet for å kle familien, opparbeidet de aller fleste meget stor kompetanse i faget.



image_blog

Min mor i hjemmestrikket lusekofte. Vi barna hadde nok ullplagg under ytterjakkene. Bildet er sannsynligvis tatt i 1969 eller 1970.

Legg igjen en kommentar