Foredrag

Nina Granlund Sæther har lang erfaring som formidler og foredragsholder, og tilbyr blant annet følgende foredrag: 

1. Norske strikketradisjoner: Strikketeknikken fant veien til Norge på 1500-tallet. Strikkede strømper av silke var ekstremt eksklusivt og forbeholdt de få. Hjemmestrikkede ullstrømper var en dyd av nødvendighet for de fleste. I dette foredraget får tilhørerne være med på en reise fra Europas kongehus til dagens Norge. Lokale tradisjoner utviklet seg, og vi fikk blant annet selbuvotter, setesdalskofter og fanatrøyer. I nyere tid har designere som Per Spook og Ellinor Flor satt preg på norske strikketradisjoner.

 

2. Norge rundt på jakt etter gamle votter: Vi har en tendens til å kalle alle votter som er strikket i svart og hvitt for selbuvotter, men det finnes også andre tradisjoner. I 2015 reiste Nina Granlund Sæther landet rundt både fysisk og digitalt på leting etter gamle strikkemønstre. Det resulterte i boken VOTTER – strikkemønstre fra hele Norge. I dette foredraget forteller hun om alle de fantastiske skattene hun fant.

 

3. Varm og elegant på føttene: Strikkede strømper av silke var ekstremt eksklusivt og forbeholdt de få. Hjemmestrikkede ullstrømper var en dyd av nødvendighet for de fleste. I dette foredraget får tilhørerne være med på en reise fra Europas kongehus på 1500-tallet frem til vår tid og se på hvordan strømpemoten har utviklet seg gjennom ca. 500 år.

 

4. De eldste koftene: De aller første norske koftene ble til på begynnelsen av 1800-tallet, og utover i andre halvdel av århundret. I dette foredraget vil dere se sporene etter disse koftene slik vi finner dem i malerier og fotografier, samt ulike trøyer som er bevart. Dette er plaggene som ble strikket før vi fikk ferdigspunnet garn og oppskrifter fra fabrikkene.

 

5. Strikket undertøy og badedrakter: Det har til alle tider vært viktig å lage plagg som varmer. Strikketeknikkengjorde også plaggene lettere å bevege seg i og mer bekvemme. Underskjortene er blant de eldste plaggene som ble strikket, senere fikk vi de unevnelige benklærne. Og med kvinnebevegelsens kamp for å slippe
korsettet, ble strikket liv et alternativ – helt frem til 1950-tallet. Inntil latex-
fibrene kom på markedet på 1920-tallet var også hjemmelaget badedrakt
alternativet.

6. Strikkeplagg i bunadene våre: Vi tenker kanskje ikke over det, men svært mange av bunadene våre har plagg som er strikket. Strikketeknikken har vært brukt til å lage de fineste og vakreste festplagg.

 

7. Islendere og sponsetrøyer: Islenderen ble populær som arbeidsantrekk midt på 1800-tallet. Siden er den brukt av polfarere, skogsarbeidere og miljøaktivister. I dag er islenderen igjen i motebildet, og den brukes av bådekvinner og menn.

Kontaktinformasjon: ngs@hjertebank.no