Foredrag

Nina Granlund Sæther har lang erfaring som formidler og foredragsholder, og tilbyr blant annet følgende foredrag: 

Norge rundt på jakt etter gamle votter: Vi har en tendens til å kalle alle votter som er strikket i svart og hvitt for selbuvotter, men det finnes også andre tradisjoner. I 2015 reiste Nina Granlund Sæther landet rundt både fysisk og digitalt på leting etter gamle strikkemønstre. Det resulterte i boken VOTTER – strikkemønstre fra hel Norge. I dette foredraget forteller hun om alle de fantastiske skattene hun fant.

 

Norske strikketradisjoner: Strikketeknikken fant veien til Norge på 1500-tallet. Lokale tradisjoner vokste frem på slutten av 1800-tallet, og vi fikk blant annet selbuvotter, setesdalskofter og fanatrøyer. I nyere tid har designere som Per Spook, Ellinor Flor og Tine Solheim satt preg på norske strikketradisjoner.

 

Varm og elegant på føttene: Strikkede strømper av silke var ekstremt eksklusivt og forbeholdt de få. Hjemmestrikkede ullstrømper var en dyd av nødvendighet for de fleste. I dette foredraget får tilhørerne være med på en reise fra Europas kongehus på 1500-tallet frem til vår tid og se på hvordan strømpemoten har utviklet seg gjennom ca. 500 år.

 

De eldste koftene: De aller første norske koftene ble til på begynnelsen av 1800-tallet, og utover i andre halvdel av århundret. I dette foredraget vil dere se sporene etter disse koftene slik vi finner dem i malerier og fotografier, samt ulike trøyer som er bevart. Dette er plaggene som ble strikket før vi fikk ferdigspunnet garn og oppskrifter fra fabrikkene.

Kontaktinformasjon: ngs@hjertebank.no