Toving i tørketrommel

 

Bæ-di votter som er tovet noen få minutter i tørketrommel.

Er vottene du har strikket blitt akkurat litt for luftige eller litt for store, er det ingen grunn til å fortvile. Hvis du har strikket av ullgarn som ikke er superwashbehandlet, kan du lett tove dem litt mindre. Men det som er ytterst viktig, er å ha full kontroll på toveprosessen. Å kaste dem inn i vaskemaskinen, krysse fingrene og håpe det beste kan ende fatalt.

Jeg har tidligere skrevet om toving av votter i vaskemaskin, og det anbefales ikke når de bare skal toves litt.

Hvis vottene bare trenger å bli bittelitt mindre, vil jeg anbefale to metoder.

1. Toving for hånd

Bruk tovebrett eller vaskebrett, et kar med lunkent vann og såpe, for eksempel Milo, Zalo eller Grønnsåpe. Ønsker du et kortere plagg, legger du dem i lengderetningen på brettet og gnir. Ønsker du smalere plagg, legger du dem på tvers og gnir frem og tilbake. Ønsker du dem både kortere og smalere, må du altså gjøre begge deler.

Fortsett å gni til vottene har passelig størrelse. Det betyr at du må prøve dem på hendene dine underveis i prosessen. Når du er fornøyd skyller du ut all såpe veldig godt, former dem til og lar dem tørke flatt. Bruk votteblokkere hvis du har det, men det går også helt fint uten.

2. Toving i tørketrommel

Hvis hele votten skal krympes litt, bruker jeg veldig gjerne tørketrommelen. Det er svært lettvint - og man har full kontroll fordi den kan stanses akkurat når man vil.

Først vasker jeg vottene i såpevann og skyller ut det meste av av såpen. Så vrir jeg dem opp i et frottéhåndkle for å få ut en del av vannet før jeg putter dem inn i tørketrommelen. De må som regel tromles en stund før man ser resultater, men dette avhenger av garnet. Her må man bare prøve seg frem. Åpne for eksempel døren etter fem minutter og se hvordan det har gått. Er det liten eller ingen forandring, kan du tromle dem i fem minutter til. Begynner de å bli passe, kan du åpne døren igjen etter et minutt eller to. Det er bedre å åpne døren en gang for mye enn en gang for lite. Når ulla først har filtet seg, klarer du ikke å reversere prosessen.

Blir vottene for tørre, stopper maskinen. Da må du eventuelt fukte dem på nytt.

Når vottene er akkurat passe, må du skylle ut eventuelle såperester. La dem så ligge helt flatt og tørke.

På bildet ser du mine røde og hvite Bæ-di votter. De er bare tovet bittelitt, og da ble de helt vindtette og deilige.

 

Legg igjen en kommentar