Jon Nomelands genser

I 1875 ble Jon O. Nomeland og familien hans fotografert hjemme på gården i Hylestad i Setesdal. Nomeland hadde på seg en flott setesdalskofte under vesten, og jeg har latt meg inspirere av borden nederst på ermene.

Interessen for og etterspørselen etter fotografier nærmest eksploderte da masseproduksjon ble teknisk mulig på 1860-tallet. «Visittkortfeberen» bredte om seg; alle ville ha bilder av seg selv, visittkort, som de kunne dele ut til familie og venner.

Knud Knudsen (1832–1915) etablerte seg som fotograf med eget studio i Bergen i 1864, men han tok også kameraet, glassplater, kjemikalier og mørketelt med på utallige reiser landet rundt. Bildene fikk tittel og nummer som ble gjengitt i salgskataloger, og det er derfor mulig å følge Knudsens reiser gjennom Norge. Og siden noen av glassplatene har opptaksdato inngravert, kan mange av billedseriene dateres med ganske stor nøyaktighet.

Knud Knudsens fotografi av Jon Nomeland med familie fra 1975.

Foto: Knud Knudsen / Universitetet i Bergen.

Knudsens første reise til Setesdal var i 1875. Da fotograferer han blant annet Jon O. Nomeland og familien fra Hylestad sogn. Nomeland og kona sitter i forreste rekke med de minste barna på fanget eller på krakken ved siden av seg. Bak ser vi de eldste barna. Alle har alvorlige miner. Det var en kunst å stå stille lenge nok så bildet ikke ble uskarpt. Flere minutters eksponeringstid var ikke uvanlig. Nomeland har strikket lusekofte på seg. Den har ikke veldig mange border verken nederst eller øverst på ermene, heller ikke oppe ved skulderen. Få border var vanlig på de eldste trøyene. Trøya har heller ikke klede med broderier nederst på ermene. De nederste centimeterne har et ganske enkelt mønster som danner en fin kant. Det meste av genseren er skjult bak lokket på buksa og den lille vesten han har over, men svært sannsynlig er det nederste stykket på bolen ensfarget hvit, og så er det muligens en liten bord før lusene begynner.

Jon Nomelands genser med isydde ermer. Foto: Eivind Røhne.

Jon Nomelands genser med isydde ermer. Foto: Eivind Røhne.

Først laget jeg en genser med isydde ermer, slik tradisjonelle setesdalskofter har. Den er med i boken Strikk fra hele Norge. Jeg har valgt et tykkere og mykere garn enn på originalen, og jeg har kopiert mønsteret på ermene og borden øverst på skuldrene. Nederst på bolen har jeg gjentatt den fine ermeborden vi kan se. Genseren har fått snor nede og en løs hals som også kan knytes.

Jon Nomelands genser med raglan. Foto: Nina Granlund Sæther

Jon Nomelands genser med raglan. Foto: Nina Granlund Sæther.

Men så vet jeg at alle ikke er like glad i å klippe i strikketøy. Jeg har derfor laget en versjon med raglanfelling. Oppskriften er laget slik at den strikkes nedenifra og opp. På fotografiet har Helga på seg en modell som er strikket ovenifra og ned slik at lusene kommer opp ned, men ellers er det vanskelig å se forskjell.

Modellen til venstre er strikket ovenifra og ned i størrelse M, mens modellen til høyre er strikket nedenifra og opp i størrelse XXL.

Begge genserne er strikket i garn fra Hillesvåg ullvarefabrikk. Her følger litt mer info:

Størrelse: S (M) L (XL) XXL

Brystvidde: 91 (100) 109 (119) 127 cm

Ermelengde: 43 (44) 45 (46) 47 cm

Hel lengde: 60 (63) 66 (69) 74

Garn:

Tinde pelsullgarn fra Hillesvåg ullvarefabrikk

Naturgrå nr. 652115: 250 (250) 300 (350) 350 g

Sol lamullgarn fra Hillesvåg ullvarefabrikk

Ubleket nr. 58400: 200 (200) 250 (250) 300 g

 

Pinner nr. 3,5 og 4

Strikkefasthet 22 m x 24 omg = 10 cm x 10 cm

Genseren kan strikkes med vanlig vrangbord (Alternativ 1) eller belegg med løpegang og snor nederst (Alternativ 2).

Og oppskriften finner du altså her: Jon Nomelands genser med raglan.

Legg igjen en kommentar