Snøfnuggsokker


Da jeg skrev boken Votter, strikkemønstre fra hele Norge brukte jeg mange timer på å tegne et snøstjernemønster som jeg brukte på et vottepar i blått og hvitt. Senere har jeg laget en lue med den samme snøstjerna. Den er med i boken Strikk fra hele Norge. I sommer tenkte jeg at jeg skulle lage et sokkepar med det samme snøstjernemønsteret. Selv om mønsteret er vinterlig - og sokkene har fått navnet Snøfnuggsokker - kan de brukes hele året. Og så kaldt som det er nå i juli, kan de være gode å ha. 

Sokkene er hvite i bunnen og har en blondekant øverst. Mønsteret er i blått. Det blå garnet kom jeg over i New York for flere år siden. Det kommer fra Malabrigo Yarn i Uruguay, men er produsert i Peru. Det er håndfarget i små serier - derfor relativt stiv pris. Jeg har skrevet både om garnet og vottene jeg laget i et blogginnlegg tidligere.

Norsk oppskrift finner du i nettbutikken min. Den koster 50 kroner.

Oppskriften til sokkene på engelsk ligger på Ravelry.

Oppskriften finnes i størrelse Dame liten og (Dame stor), og er strikket på pinner 2,5 eller (3). Liten størrelse tilsvarer sko nr. 36-40, og stor nr. 41-44. Ønsker du mindre sokker, anbefales tynnere pinner og tynnere garn.

Strikkefastheten er 34 (32) m = 10 cm

Det hvite garnet er Sterk Mini fra Du store alpakka, natur nr. 806. Det blå er altså Arroyo fra Malabrigo yarn (100 % merinoull) Azules nr. 856 (blåmelert). Det kan selvfølgelgi erstattes med Mini Sterk nr. 865 Denim eller tilsvarende.

Projo.no fører Arrojo, men ikke nødvendigvis den blå fargen jeg har brukt her. En av de andre kan helt sikkert brukes.

Ellers kan jeg anbefale garnet til NorwayKate. Hun selger små serier med håndfarget garn i sin nettbutikk katesindesign.no. Hun har et superwashfarget sokkegarn i 80 % merinoull og 20 % nylon som kan brukes i sokkene.

 Sokkene strikke ovenifra og ned på tradisjonell måte. Det er noen lange trådsprang i mønsteret, og da anbefales det å surre trådene om hverandre. Bare pass på at du ikke surrer på samme sted to ganger etter hverandre.

 

Jeg har valgt en enkel timeglasshæl som strikkes med forkortede rader. Sokkene har spiss tåfelling.
1 kommentar

  • For noen nydelig sokker dem skal bli en flott julegave. ❤️❤️

    Sylvi Eldbjorg Fredriksson

Legg igjen en kommentar