Sjal til bunad - et bunadsjal etter gammel modell


Selv om vi håper på fint vær, vet vi av erfaring at 17. mai kan være bitende kald. En tynn ullundertrøye under skjorta er ofte god å ha på, men det blir lett for varmt når man så kommer inn. Mange som har bunad mangler jakke eller cape, og lurer derfor på hva man kan bruke til. Mitt svar er et strikket sjal.



image_blog


image_blog

Strikkede sjal og kast ble svært vanlig i siste halvdel av 1800-tallet, og ble brukt i alle samfunnslag. Sjal var både praktisk og varmt. Det var svært vanlig å legge det i kryss foran på brystet og knyte det sammen bak. På den måten var det ikke i veien.



image_blog

Sjalet jeg viser her er en gammel modell. Det er kopi av et sjal som ble kjøpt på et loppemarked i Elverum rundt 1960 og senere gitt til Glomdalsmuseet. Jeg har funnet et nærmest identisk sjal på Sørlandet. Det kan bety at det fantes en oppskrift en gang i tiden. Av utseende er det typisk for siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Jeg mener derfor det kan brukes til flere bunader hvis det er kaldt og man mangler yttertøy.



image_blog

Siden originalsjalet var strikket av sauehvit ull, strikket jeg først et lyst sjal i 2 tr. Gammelserie fra Rauma ullvarefabrikk. Dette garnet er ikke så veldig mykt, så velg gjerne Finull eller noe som er enda mykere hvis du er sensitiv. Sjalet kan og strikkes i en annen farge som passer din bunad bedre. Jeg har nå også strikket et indigofarget sjal, som også er litt større enn det lyse. Indigofarget garn vil si at det er plantefarget. Indigofargen gir et utrolig fint spill i plagget. Garnet heter Brådjupt og kommer fra Lofoten Wool.



image_blog

Sjalet er lett å strikke. Man begynner med 3 m øverst midt bak, og så legger man ut på hver omgang slik at det blir større og større etter hvert som man strikker. Blondekanten strikkes separat og syes på til slutt. Hvis man synes blonden blir litt for utfordrende, kan man godt bruke sjalet uten blonden også.

Oppskriften på Sjal til bunad ligger i nettbutikken min og inneholder både oppskriften på det lille lyse sjalet og det store blå. (Har du kjøpt oppskriften på Ravelry tidligere, trenger du ikke å kjøpe den på nytt - oppskriften er oppdatert).



image_blog

Legg igjen en kommentar