Tynne pinner gir fine mønstre på votter og sokkerimage_blog

Jeg elsker å strikke med tynne pinner når jeg strikker votter og sokker. Helst nummer 2 eller 2,5. Jeg har riktignok strikket flere vottepar på pinner nr. 1,5, men jeg må innrømme at det kan være litt utfordrene fordi pinnene så lett bøyer seg. Pinner nr. 2 eller 2,5 er helt utmerket. Resultatet blir tynne, fine kvaliteter.

Det siste paret jeg har publisert på, har jeg kalt Semvotter - etter Sem i Asker. Jeg liker å bruke geografiske navn fra mitt eget nærmiljø. Disse vottene ble veldig julete i rødt og hvitt, men de kan selvfølgelig strikkes i alle andre farger også.image_blog


Fordelen ved å strikke med tynne pinner, er at man kan lage mønster over flere masker. Det gir et helt annet spillerom og større muligheter for å være kreativ. Det gjør det blant annet mulig å tegne kruller i mønsteret, slik jeg har gjort her. Damevotter strikkes med pinner nr. 2,5, og herrevotter med pinner nr. 3. Garnet er 2tr. Gammelserie fra Rauma. Jeg liker dette garnet godt fordi det har litt ekstra tvinn som gjør plaggene mer slitesterke.

Mønsteret finner du i nettbutikken.

Et annet votterpar med kruller er Sønnavindvotter. Også disse vottene er inspirert av tradisjonelle selbuvotter. Her har jeg brukt pinner nr. 2 og fint totrådsgarn av grå trøndersau fra Evavollen Gårdsdrift (100 g = 330 m) som jeg kjøpte på Røros.image_blog


Sokker blir ekstra tynne og fine når man bruker tynne pinner. Tidligere har jeg rekonstruert et vakkert gammelt vottepar fra Skjåk i Gudbrandsdalen. Disse vottene finnes det oppskrift til i boken Votter, strikkemønstre fra hele Norge.image_blog


Jeg synes disse vottene har et utrolig vakkert mønster, og jeg tenkte at det måtte være mulig å bruke det på et sokkepar også. Det ble til sokkene jeg har kalt Dølasokker. Dette mønsteret ligger også på i nettbutikken

Her har jeg brukt Arwetta, som er et ganske tynt og sterkt garn, og pinner nr. 2. Sokkene har fått en tvebandflette øverst, og så har jeg gjentatt den flotte borden på mansjettene. Poenget var så å få til mønsteret rundt det hele på foten. Jeg valgte da å bruke en litt uvanlig hæl hvor de overflødige maskene felles under foten. Jeg ble godt fornøyd med resultatet, for sokkene sitter utrolig godt på føttene.image_blogimage_blog

3 kommentarer

 • Hei jeg kjøpte mønster til sokker som i mønsteret er strikket i mini sterk.
  Dessverre så finnes ikke mini sterk lenger, har du andre forslag?

  Torunn Ebbesvik
 • Finns ingen förklaring av hur man ökar för tummen på hjertesolje?

  Annika Åkermark
 • Is the pattern available in English?

  Karee

Legg igjen en kommentar