Strikket jakke som kan brukes til bunaden


Det nærmer seg 17. mai. Det er umulig å vite hvordan været blir, men en jakke til bunaden kan være praktisk.



image_blog

Langs hele vestlandskysten var det vanlig å bruke strikkede jakker eller strikkede ermer til bunaden. På dette bildet av Marcus Selmer, som er med i serien Norske Nationaldrakter utgitt i 1872, ser vi to piker med grønne strikkejakker under bunadlivet.

Slike jakker finnes det også flere eksempler på i museene våre. På De Heibergske samlinger i Sogndal finnes blant annet en i rødt >>

Universitetet i Bergen har også en i rødt - som har fått nye ermer i hvitt da de gamle var blitt slitt og stygge.



image_blog

Snittet på jakkene varierer, men alle var tettsittende og kroppsnære. Så å si alle jakkene er ensfarget - i rødt eller grønt. Og så har de enkle mønsterborder i vrangmasker.

Inspirert av denne typer jakker, har jeg laget en en ny som kan brukes til dagens bunader. NB: Den er ikke historisk korrekt.



image_blog

På dette bildet er jakken brukt inni pikebunaden fra Voss.

Jakken er strikket nedenfra og opp. Bolen strikkes frem og tilbake i ett stykke. Ermene strikkes rundt etter ruteborden. Trøya lukkes med 2 – 3 hekter i ruteborden foran og eventuelt ei hekte i ermsplitten.



image_blog

Noen ganger er det mer praktisk å ha jakken utenpå. Her ser du også litt mer av mønsteret i vrangmasker.

Mønsteret til jakken finner du på Ravelry >>

1 kommentar

  • Strikker jakken til bunad, på mønsteret så skal eg strikket til 45 cm med økinger hver 6 omgang til 89 masker men det kan ikke stemme . Eg har ca 2 cm til den lengden men har ikke mer en 81 masker. Har fulgt oppskrifta helt men , eg håper på et svar hva gjør eg da.
    Hilsen
    Berit Langhelle
    beritlanghelle@hotmail.com
    Tlf 93043559
    Håper på svar

    Berit Langhelle

Legg igjen en kommentar