- Gi barna kniv
Min sønn tjente sine første hundrelapper da han begynte å produsere seljefløyter for salg i forkant av 17. mai. Jeg vil tro han var åtte - ni år. Med stor iver sanket han materialer og spikket fløyter. De ble solgt til familie og venner for 30 kroner stykket. Salget tok skikkelig av da han ble hyret inn for å demonstrere ferdighetene sine på Asker museum og i tillegg fikk fremragende reklame i lokalavisen Budstikka.
Mange mener kniv er farlig. Det vakte derfor stor oppsikt da stortingsrepresentant Per Olav Lundteigen for ca. 15 år siden proklamerte at man burde gi barn kniv. Kniven har gjennom hundrevis av år vært blant våre viktigste redskaper, og jo før man lærer å bruke den, desto lettere mestrer man den, påpekte han. Senterparti-veteranen har stor tro på læring gjennom erfaring, og han har siden gjentatt budskapet:
- Gi barna kniv og øks! Hvis de setter tommelen mot kniveggen, så forstår de fort at kniven er både skarp og farlig, sa han nylig til VG. Her fikk han støtte fra forskere som mente det var viktig ikke å overbeskytte barn.
Professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, har skrevet flere bøker og forsket på barneoppdragelse i en årrekke. Han mener det er viktig for barns utvikling å prøve nye ting på egenhånd.
- Barn trenger å gå i ulendt terreng for å utvikle motorikken, sier han til avisen.
Lærer man å bruke kniven med respekt, oppdager man raskt at det er fabelaktig verktøy - like mye til hygge som til nytte. Min erfaring er at barn som får lov til å prøve ulike redskaper og får lage ting på egenhånd blir både glade og fornøyde. I tillegg får de med seg viktig kulturell bagasje.
Er du usikker på hvordan du skal gå frem, anbefaler jeg en tur i bokhandelen først. Min tidligere kollega Eivind Falk kom i fjor høst ut med "Spikkeboka" på Museumsforlaget. Her får du gode råd om å spikke i rått virke, om kniver, om grunnregler og sikkerhet. I tillegg får du tips om alt det morsomme det går an å lage og hvordan du kan gjøre det: Barkebåter, knagger, kleshengere, vandrestaver, spretterter, smørkniver, eggeglass og mye annet. Her finner du tips til det aller enkleste og de litt mer utfordrende oppgavene.
Eivind Falk har holdt spikkekurs for barn og voksne de siste 20 årene. Jeg har selv vært med på et av disse sammen med mine barn. Det ble en opplevelsesrik uke!
De siste årene har han også hatt ansvar for sommerkurs for barn på Maihaugen. Her lærer barna å spikke sin egen pil og bue, delta i skytekonkurranse, lage fiskestang og fiske med den – og de bygger sin egen gapahuk som de overnatter i.
I denne boka tar han leseren med på tur i skogen, på jakt etter trær og greiner som kan forvandles til artige og nyttige saker ved hjelp av kniven og fantasien. Tipsene og rådene er mange. Målet hans har vært å lage en praktisk bok som kan inspirere foreldre og besteforeldre til å dra på tur med skarp kniv i sekken. Og selvfølgelig plaster. Hvis man skulle være litt uheldig.