Å tegne med nål og tråd


De fleste som broderer syr etter mønster; et rutemønster på en plansje eller linjer tegnet direkte på stoffet. Det er mye fint å få kjøpt, og noen lager også egne design.

Selv foretrekker jeg å sy på frihånd - uten ferdig mønster. Det gjør arbeidet både morsomt og spennende. Det betyr IKKE at jeg arbeider uten en plan og uten hjelpemidler, men jeg slipper den omstendelige prosessen det kan være å overføre et mønster fra papir til stoff.


Her har jeg laget meg en rombeformet mal. I dette arbeidet, som skal bli pulsvarmere, blir det akkurat plass til tre romber ved siden av hverandre. Papirmalen fester jeg til stoffet med knappenåler, og så syr jeg rundt. Når jeg har sydd de tre grunnformene, er det bare å kaste seg ut på dypt vann. Det er litt skummelt - og veldig morsomt.
 Jeg bruker aldri veldig vanskelige eller tidkrevende sting. Her har jeg sydd kontursting og kjedesting på innsiden av atterstingene jeg sydde rundt malen, og franske knuter på utsiden. Og så har jeg fylt rombene med gittersøm.

Mange vil synes broderiene mine blir skjeve og unøyaktige. Ja, det gjør de. Det er en følge av at jeg syr på frihånd. Men i en tid hvor det meste kan lages perfekt ved hjelp av maskiner, synes jeg det er viktig å vise at ting er laget for hånd, at de er håndarbeidet. Det skjeve og litt rare er mitt personlige uttrykk.image_blog

I denne blomsten brukte jeg en sirkelformet mal som utgangspunkt.  Sirkelen er altså det eneste hjelpemiddelet, og så dikter jeg videre. Ingen har bestemt hvilke farger jeg skal bruke eller hvilke sting. Det er bare å bygge lag på lag.

Selvfølgelig hender det at jeg syr feil, eller at ting ikke blir slik jeg hadde tenkt. Da er det bare å ta opp igjen. Heller det enn å følge opptrukne linjer.

Legg igjen en kommentar