Å tegne med nål og tråd


De fleste som broderer syr etter mønster; et rutemønster på en plansje eller linjer tegnet direkte på stoffet. Det er mye fint å få kjøpt, og noen lager også egne design.

Selv foretrekker jeg å sy på frihånd - uten ferdig mønster. Det gjør arbeidet både morsomt og spennende. Det betyr IKKE at jeg arbeider uten en plan og uten hjelpemidler, men jeg slipper den omstendelige prosessen det kan være å overføre et mønster fra papir til stoff.


Her har jeg laget meg en rombeformet mal. I dette arbeidet, som skal bli pulsvarmere, blir det akkurat plass til tre romber ved siden av hverandre. Papirmalen fester jeg til stoffet med knappenåler, og så syr jeg rundt. Når jeg har sydd de tre grunnformene, er det bare å kaste seg ut på dypt vann. Det er litt skummelt - og veldig morsomt.
 Jeg bruker aldri veldig vanskelige eller tidkrevende sting. Her har jeg sydd kontursting og kjedesting på innsiden av atterstingene jeg sydde rundt malen, og franske knuter på utsiden. Og så har jeg fylt rombene med gittersøm.

Mange vil synes broderiene mine blir skjeve og unøyaktige. Ja, det gjør de. Det er en følge av at jeg syr på frihånd. Men i en tid hvor det meste kan lages perfekt ved hjelp av maskiner, synes jeg det er viktig å vise at ting er laget for hånd, at de er håndarbeidet. Det skjeve og litt rare er mitt personlige uttrykk.image_blog

I denne blomsten brukte jeg en sirkelformet mal som utgangspunkt.  Sirkelen er altså det eneste hjelpemiddelet, og så dikter jeg videre. Ingen har bestemt hvilke farger jeg skal bruke eller hvilke sting. Det er bare å bygge lag på lag.

Selvfølgelig hender det at jeg syr feil, eller at ting ikke blir slik jeg hadde tenkt. Da er det bare å ta opp igjen. Heller det enn å følge opptrukne linjer.

1 kommentar

 • Hei!

  Jeg vet ikke om du er rette personen å henvende seg til.

  Jeg har nylig kjøpt en materialpakke til Lundebybunad.
  (Jeg synes all broderingen er vanskelig, bortsett fra de enkle konturstingene. Men jeg har fått det sånn noenlunde til.)
  Men jeg står (nesten) fast på gittersømmen. Synes den er veldig vanskelig å få pent til.

  Hvis du har noen tips, så tar jeg imot.

  Jeg har lest boken: Bunadbrodering av Ellen Wigaard Scheel og Irene Hebæk Ødegården, men får ikke til sømmen likevel.

  Jeg lurte på om du har noen mulighet til å hjelpe meg, mot betaling selvfølgelig.

  Jeg ser at du bor i Asker, selv bor jeg i Sandvika.
  Jeg er meget takknemlig om du vil ta kontakt med meg.

  Med vennlig hilsen
  Anniken Frang
  Mobilnr. 97609960

  Anniken Frang

Legg igjen en kommentar