Prinsens genser


Tidlig om morgenen 9. april 1940 ble prins Harald og søstrene Ragnhild og Astrid vekket av sin mor. De fikk beskjed om at de skulle til fjells, og måtte kle seg i fullt skiutstyr.

Varmt tøy ble tatt på. De jevngamle prinsessene kledde seg i like jakker og luer, prinsen i en rød og hvit strikkegenser med tilhørende lue og sokker.

Den gamle genseren ble funnet igjen på slottet, og er en del av vandreutstillingen ”Den lengste reisen” som kom istand i anledning kongens og dronningens 75-års jubileum. Litt hullete i vrangborden er genseren blitt, men fargene er like friske som da den var ny.



image_blog

Kanskje fikk Harald genseren til 3-års dagen 21. februar? Det finnes noen bilder som viser at han brukte den i Holmenkollen 4. mars 1940. Og uken etter, 11. mars, tok fotograf Anders Beer Wilse en rekke bilder av lilleprinsen i lek på Skaugum.



image_blog

Jeg har rekonstruert genseren etter bildet, og mønsteret finner du i siste utgave av Familien (nr. 6 - 2014). Du kan strikke den i størrelsene 2 (4) 6 og (8) år. Genseren har høy hals og knepping på skulderen - akkurat som originalen. Du kan også laste ned mønsteret via Ravelry >>



image_blog

Dessverre har det sneket seg inn en liten feil i mønsterdiagrammet. Riktig diagram finner du her:



image_blog

I Familien kan du også lese mer om genseren og den dramatiske flukten fra Asker, via Oslo til Hamar, så over grensen til Sverige, gjennom Finland - og videre i sikkerhet i USA.



image_blog

Legg igjen en kommentar