Fifty shades of spælsau-grey


Gammelnorsk spælsau er den mest opprinnelige sauetypen  her i landet. Den er etterkommer etter sauene som var utbredt i hele Nord-Europa i eldre tid. Ifølge Norsk institutt for skog og landskap var sauetypen nokså enerådende i Norge fram til 1600 - 1700-tallet. Fra tidlig på 1700-tallet ble det importert sauer fra Storbritannia som var større og med finere ull, lange haler og høyere slaktevekter. Etter hvert som jordbruket ble intensivert ble de importerte sauene foretrukket fremfor de lokale korthalesauene. Dette førte til at spælsauen nesten ble utryddet.

 



image_blog

Min fetter Lars er en av dem som har satset på gammelnorsk spælsau. Driften er økologisk. I stedet for å levere ulla til fabrikk som blander alt og så farger den, blir de ulike nyansene fra svart, grått, brunt og hvitt sortert. Ulla blir så spunnet til fint totrådet strikkegarn i 12 forskjellige nyanser ved Selbu spinneri.



image_blog

I går kom garnprøver i posten: Nydelig blankt garn i naturlige nyanser. Fortsatt lanolinholdig etter spinningen og med en svak duft av sau. Jeg forelsket meg umiddelbart i gråfargen, og har bestilt en kilo. Garnet har så utrolig fine sjatteringer og et herlig liv som man aldri ser i garn som er farget.

Så langt har jeg rukket å strikke en liten prøvelapp på pinne nummer 3,5. 21 masker blir 10 cm.



image_blog

Spælsaugarnet er svært annerledes enn annet garn de fleste av oss er familiære med i dag. Det er ikke like mykt som merinoull eller alpakka. Noen vil hevde det er litt stikkete. Men garnet er utrolig blankt og ekstremt slitesterkt. Spælsauen har både bunnull og dekkhår, og det er de lange, blanke dekkhårene som gjør garnet så særpreget. Det har tradisjonelt blitt brukt til vevtråd. Vikingenes seil ble laget av spælsaugarn. Dekkhårsgarn ble også brukt i de gamle billedteppene fra 1500- og 1600-tallet, og er årsaken til at de har holdt seg så godt. Derfor foretrekker mange av dagens kunsthåndverkere det samme garnet. Også fiskernes votter, som måtte tåle stor påkjenning, ble laget av spælsau. Ulla er lett, og tar opp lite fuktighet. Det var egenskaper de visste å utnytte før i tiden.

Sauene på Vallem er sunne og har det bra! Det er et tankekors at man ikke kan si det samme om merinosauene som leverer mesteparten av ulla både til klesproduksjon og håndstrikk. Australia er ifølge Grønn Hverdag sterkt kritisert for uforsvarlige driftsmetoder. Sauene er avlet opp for massiv ullproduksjon slik at de unaturlige store hudfolder på baken tiltrekker seg fluelarver fra spyfluer. For å hindre slike dødelige flueangrep skjærer sauebøndene vekk hudfoldene i en prosess som kalles mulesing. Operasjon gir et åpent og smertefullt sår.



image_blog

På grunn av slitestyrken er spælsaugarnet ypperlig til votter og strømper også i dag. Selv har jeg planer om å strikke en genser. Men jeg vil også prøve garnet når jeg strikker eller hekler flere av de karakteristiske avismønstrene jeg har utviklet. De fine fargesjatteringene vil gi putene ekstra liv.

Hvis du ønsker å prøve dette herlige garnet i naturfarger fra økologisk sauedrift på Vallem gård i Nord-Trøndelag, kan det bestilles ved å sende en epost til garn@vallem.no. 



image_blog

Legg igjen en kommentar