Gode råd om søm av gardiner

Første utfordring: Hvor mye stoff trenger man? Selv måler jeg fra gardinopphenget og til nederkanten av listen under vinduet, og så legger jeg til 22 cm.  Hvis gardinene skal gå helt ned til gulvet, måler jeg til listen og legger så til 22 cm. Enten gardinene skal være korte eller lange får jeg da 2 cm til innbrett under gardinbåndet, og en oppbrett nede som er ca. 10 cm bred.

Det kan lønne seg å sjekke hvor mye stoffet krymper når man står i butikken. Hvis det krymper 8 - 10 prosent ved vask bør man kanskje beregne enda noen cm. Og har stoffet rapporter, må man også ta hensyn til det.​image_blog

​Klipp trådrett så sant det er mulig.image_blog

Jeg syr ALLTID inn jarekantene. Det er litt jobb, men jeg synes gardinene blir mye penere når man slipper å se den litt ujevne og ofte perforerte kanten.​image_blog

Jeg bretter inn, fester med knappenåler og syr.image_blog

​Så bretter jeg inn stoffet 2 cm øverst, og dekker sårkanten med gardinbåndet jeg skal bruke. Pass på at gardinbåndet ligger riktig vei slik at du får inn hempene.​image_blog

Nede bretter jeg først inn 10 cm, og setter knappenåler i bretten. Da blir ikke nålene liggende inni gardinene når jeg har brettet en gang til.​

 image_blog

Brett så en gang til, og fest med knappenåler. Bruk målbånd eller metermål og kontroller at det blir riktig hele veien. Klippekanten skal nå ligge helt nederst i bretten. Nålene som du festet i forrige operasjon kan fjernes.

 image_blog

Så er det bare å sy i vei, to sømmer i gardinbåndet og en søm øverst langs bretten. Det er en fordel å bruke relativt lange sting.​

 image_blog

Siste post på programmet før gardinene kan henges opp, er stryking. ​Er stoffet gjenstridig, kan det være en fordel å dynke det først.

 

1 kommentar

  • Hei !
    Jeg skal sy en kappe på 3 m .Hvordan skjøter jeg stoffet så det blir penest mulig ? Mvh Åsne

    Åsne Vistad Labahå

Legg igjen en kommentar