Helt kongelig

Det er bare uker igjen til kongelig bryllup i Storbrittania. Fiona Goble har laget en meget fornøyelig strikkebok som allerede er en bestselger. Her finner man hele den britiske kongefamilie gjengitt som små tredimensjonale dukker. Det er imponerende hvor lett det er å kjenne de ulike familiemedlemmene fra hverandre. Detaljrikdommen er stor selv om figurene er knøttsmå.

image_blog

Selv bestilte jeg boken på Amazon, og det tok bare noen dager før jeg hadde den i postkassen her i Norge. Har du lyst til å se flere bilder, kan du bla i boken her. Også på Facebook ligger det noen bilder.

Jeg er særlig imponert over hvordan Fiona Goble har klart å få frem små karakteristiske forskjeller på brudgommen, prins William, og lillebroren - den rødhårede prins Harry. Forøvrig kan man fryde seg over prins Philips og kronprins Charles' ulike uniformsdetaljer og damenes kjoler og hatter. Dronning Elisabeth har fått blått antrekk, Camilla Parker-Bowles er i rødt. Bruden, Kate Middleton, er selvfølgelig kledd i hvit kjole, men hun har også fått silkesko, tiara og slør. Fornøyelig er også erkebiskopen som skal vie det unge paret.

Det var en gang, for lenge siden, at kongelige merkedager ble markert med en ny mynt eller en pent dekorert tekopp. Slik er det ikke lenger, skrev Dagens Næringsliv for et par uker siden i artikkelen Ullbryllup. Straks den kongelige forlovelsen ble annonsert i London i november ifjor, satte suvenirindustrien igang for fullt.  Analysebyrået Verdict spådde at salget av forlovelses- og bryllupsrelaterte suvenirer kunne nå over 400 millioner kroner i Storbritannia alene, mens forskningsselskapet Centre for Retail Research antar at salget kan nå 1,8 milliarder kroner på verdensbasis. Internetthandel åpner for internasjonale kunder, og BBC skal sende vielsen verden over til milliarder av potensielle seere.

Mange vil ha et minne som skiller seg ut fra standardsuvenirene, og derfor har alt fra supermarkedkjeder og forlag til nyetablerte designere kastet seg på bølgen av kongelige produkter. Ifølge Dagens Næringsliv er dukker, rammer, askebegre, papirdukkesett og kopier av forlovelsesringen til salgs. Ikke alle følger hoffsjef lord Chamberlains anmodning om at suvenirene må følge god smak og være permanente og betydelige. Det uoffisielle suvenirmarkedet blomstrer om kapp med det offisielle, og man kan for eksempel få kondomer med bilde av det lykkelige paret.

I et marked som oversvømmes av mye dill er Fiona Gobles bok et hederlig og morsomt unntak.

Legg igjen en kommentar