Lek med mønster


image_blog

Marius-mønsteret er opphavsrettbeskyttet. Det er Lillunn as Design of Norway som har rettighetene til design, varemerke og ordmerke. Jeg har likevel tillatt meg å leke litt med det tradisjonelle mønsteret.

Det går selvfølgelig an å bruke fargeblyanter og rutepapir når man ønsker å være kreativ, men jeg har investert i dataprogrammet Cross-Stitch-Professional-Platium som egner seg like godt til strikking som til broderi. En gratis prøveversjon ligger tilgjengelig på nettet. Gratisversjonen gir imidlertid ikke anledning til å lagre eller skrive ut egne mønstre.

Programmet finnes på dansk, og heter da Broderi standard. Det kan bestilles fra Scandinavisk Korssting Center for ca. 560 danske kroner pluss porto. Selv er jeg godt fornøyd med programmet. Det kan til å begynne med virke noe uoversiktlig, men det ligger både en kort kom-i-gang beskrivelse og en fullstendig bruksanvisning på nettet.

De første som lekte med det tradisjonelle mønsteret var Arne Nerjordet og Carlos Zachrison, bedre kjent som Arne og Carlos. De byttet ut den tradisjonelle kross og kringleborden - som er hentet fra setesdalsgenseren - med spaceinvadors. Genseren ble blant annet brukt i en Tine-reklame. Nå har Arne den på seg på forsiden av parets nye bok; en av årets virkelig store bestselgere: "Julekuler" fra Cappelen Damm.

Inspirert av Arne og Carlos har jeg laget mitt eget spaceinvader-mønster:



image_blog

Mønsteret ble godt mottatt av familiens yngre garde, særlig 20-åringen. Jeg har også laget en versjon med Pacman:



image_blog

Man kan erstatte den tradisjonsrike borden med hva som helst. Vil man være litt mer sveisen i moteveien, kan man jo for eksempel bytte ut kross og kringle med Coco Chanel-logoen:



image_blog

Jeg har også latt meg inspirere av Moods of Norway, og har laget en variant med den kjente Moods of Norway-traktoren:



image_blog

Helt til slutt har jeg laget en variant med skogens konge. Det er kanskje ikke den Morten minstemann ønsker seg, men en slik ullgenser kan jo kanskje være noe for noen av landets mange elgjegere ...



image_blog

PS: Det er mange som gjerne vil ha mønster til genser. Det har jeg dessverre ikke laget. Foreslår at dere kjøper et vanlig mariusmønster og bytter ut diagrammet. Dere må bare passe på at maskeantallet stemmer.

Legg igjen en kommentar