Stryking av bunadskjorte

Det skal visstnok være vanskelig å lære gamle høner å verpe. Enda vanskeligere er det å lære noen å sykle eller svømme ved hjelp av bokstaver. Enkelte ting læres kun gjennom praktisk øvelse. På godt norsk: "Learning by doing", eller handlingsbåren kunnskap som det også heter. Og først når man har gjort det samme omigjen og omigjen en rekke ganger, blir man god. Det har jeg skrevet om tidligere, fordi jeg synes dagens skole legger alt for liten vekt på praktisk opplæring. Jeg har ikke noe ønske om at dagens oppvoksende slekt skal ha stryking som skolefag, men stryking er en sånn greie man ikke blir god til hvis man ikke praktiserer. Og hvis man ikke er så opptatt av glatte snipper og stive brettekanter ellers i året, forstår jeg at mange gruer seg til 16. mai. Stryking av bunadskjorter og tilbehør er nemlig den ultimative testen på en husmors eller husfars dyktighet. Rynker, bretter og legg gjør at de fleste av oss kvier for oppgaven. Det er imidlertid noen små knep som gjør strykingen lettere, og jeg skal forsøke å formidle dem:

image_blog

Pass på at skjorten er ren. Har den ligget lenge, kan det være lurt å skylle den opp før du går i gang. Skjorter som er blitt gule kan blekes i solen. Heng den rett og slett til tørk på klessnor ute. Er det snø på bakken, blir stoffet raskt kritthvitt. Har snøen smeltet tar det litt lenger tid.

Dynk skjorten med rent vann, og la plagget ligge i en plastposte noen timer (gjerne natten over) til det slår seg. Noen mener en natt i fryseren også gjør oppgaven lettere, men jeg er ikke helt overbevist om det.

Træ skjorten inn på strykebrettet slik at du bare stryker ett lag med stoff om gangen. Ta for deg et passe stort område, og glatt ut så godt du kan med hendene før du setter jernet nedpå. Stryk alltid MOT rynker og legg, og før spissen på strykejernet så langt det er mulig uten å krølle stoffet.

Har du et eget lite brett for ermene, en ermbukk, er du heldig. Da slipper du å legge ermene dobbelt. Men de fleste av oss får sjelden trædd de trange stoffrørene av noen ermer innpå noe som helst. Da er det bare å legge stoffet flatt, og glatte ut med hendene så godt man kan før man begynner å stryke. Hvis du klarer å unngå at det nederste stoffet bulker seg eller ligger dobbet går det greit. Også her er det viktig å stryke MOT rynker og legg, både oppe og nede.

La skjorta henge og tørke minst en natt før du bruker den. Hvis stoffet får hvile litt før du tar skjorta i bruk, holder det seg glatt lenger.

Legg igjen en kommentar