Sigbjørn holder stilen

Atter en gang er regjeringen samlet til budsjettkonferanse. Det er slutt på de tider da samtlige regjeringsmedlemmer stilte i lusekofte, men finansminister Sigbjørn Johnsen holder stilen. Ifølge enkelte kommentatorer kler han  da også ullgenser bedre enn de fleste.

Regjeringens første budsjettkonferanse avholdes vanligvis utenfor Oslo. Årets konferanse holdes på Thorbjørnrud på Jevnaker, og det skal blant annet kjempes om penger til nasjonal transportplan, fortsatt barnetrygd og muligheter for å handle taxfritt. Tidligere har det vært samlinger på Halvorsbøle i samme kommune, og på Staur gård i Stange. Hit kommer regjeringsmedlemmene med alvorlige miner og stresskofferter fulle av hemmeligheter. Kristin Clemet har skrevet ganske fornøyelig om tautrekkingen om kronene i artikkelen Budsjettprosessen: I verdens rikeste land.

Jeg vet ikke når det begynte eller hvorfor, men plutselig var  politikerne, som vanligvis foretrekker skjorte og slips, langt mer uhøytidelige i klesveien. Kanskje var det de landlige omgivelsene som innbød til en mer folkelig stil, kanskje var det kuldegrader og kald trekk fra glisne vinduer. Dagens Næringsliv har vist oss bilde av statsminister Gro Harlem Brundtland under budsjettkonferansen på Jevnaker 1988 iført Marius-genser, men jeg kan huske ministre fra en rekke regjeringer og ulike partier i hjemmestrikket.

Det må ha vært en gang på 90-tallet at den lille bedriften Grinakervev på Brandbu kuppet hele konferansen: Samtlige deltagere fikk utdelt hver sin busserull fra Hadeland. Det var da regjeringsmedlemmene begynte å gå i busserull i stedet for lusekofter og skigensere. Jeg kan blant annet huske at jeg intervjuet  Bendik Rugaas, som var planleggings- og administrasjonsminister i Jaglands regjering, rett etter budsjettkonferansen våren 1997. Da hadde han en flunkende ny busserull liggende på kontoret. Særlig begeistret for plagget mener jeg at han ikke var, for busserullen lå pent pakket i emballasjen.

Nå er også busserullenes tid forbi. Men vi kan altså se at noen av regjeringsmedlemmene prøver å føre strikkeplaggtradisjonene videre selv om lite er hjemmestrikket. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde en blå Oleanna-jakke designet av Solveig Hisdal på seg, og utenriksminister Jonas Gahr Støre en litt stor genser som lignet en islender under den obligatoriske fotoseansen. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken stilte i en hvit aranmønstret genser. Sjefen sjøl? Nei, statsministeren hadde ikke lusekofte denne gang.

Legg igjen en kommentar