Fra et maskeperspektiv

Håndarbeid blir sjelden sett på som verdiskapende. Noen synes det er greit at vi hygger oss med strikkepinner og heklenåler foran TV-skjermen, men kom ikke å fortell at det er samfunnsnyttig! Andre ler av de museale teknikkene, og forundres storligen over at det i det hele tatt går an å bruke tid , krefter og penger på å lage klær eller andre bruksgjenstander  når det meste kan kjøpes langt billigere i en eller annen butikk. De fleste vil sannsynligvis synes det er bakstreversk å strikke i 2010

.

Likevel går det en strikkebølge gjennom landet. Hipp hurra for det!

Da jeg var ung student for snart 30 år siden, fikk jeg det for meg at jeg skulle ha egen vevstue. Jeg leide en gammel drengestue på Haslum, rett ved der Faiza så tragisk ble kidnappet for noen uker siden. Der kunne jeg tilbringe timer i vevstolen. Jeg vevde alt fra myke ullskjerf til store åklær. Produktene ble for det meste omsatt blant venner og kjente, men jeg deltok også på en og annen messe. Til tross for stor innsats ble jeg ikke akkurat rik. Var jeg riktig heldig, kunne timelønnen komme opp i 40 - 50 kroner, men for det meste lå den på ca. 30. Det var med andre ord ingen fremtid i veving;  betalingen var så dårlig at jeg ikke kunne satse videre på den karrieren.

Det er lenge siden jeg parkerte vevstolen. Og det er lenge siden jeg forsøkte å selge håndarbeidene mine. Men jeg har i alle år gledet meg over å lage ting, enten det har vært med garn eller stoff. Noe har vært nyttig og praktisk, andre ting har vært mest til pryd. Jeg har strikket, heklet, sydd lappeteknikk og brodert. Blant annet. Til meg selv, venner og familie. Og selv om det ligger noen halvferdige arbeider i en skuff her og et skap der, blir det meste fullført. Gleden underveis er like stor som gleden når jeg er ferdig og kan ta plaggene eller hva det nå er jeg har laget i bruk.

Når jeg synes det er så bra at det igjen klirrer i pinner, er det fordi jeg er helt sikker på at de som investerer i dyrt garn finner glede i det de gjør. Samfunnsnyttig, kreativ glede.

Legg igjen en kommentar