Ditt ..... hespetre


Det skal finnes tre relativt vanlige trær i Fredrikstad: Halvlitrær, pjoltrær og Wunderbaum. Noen av oss vet også om noen hespetrær. De kan være skikkelig snerpete, og det er best å holde seg unna. Hespetreet er et nyttig redskap man bruker når man har spunnet garn og skal lage et hespe eller en hesple. Begrepet brukes i dag mest i overført betydning, og betyr da ifølge ordboken en arg, umedgjørlig kvinne.

Ifølge Wikipedia består den eldste og enkleste typen  av en stang i midten med lett buet tverrtre ytterst i hver ende. Garnet legges om tverrarmene, mens hespetreet svinges med hånden sånn at det lages en hespel. I tidens løp ble denne gamle typen erstattet av et roterende redskap som er brukt helt opp til vår tid. Det nye hespetreet besto av en oppstående stang på fot med fire armer i et kryss festet oppe på siden sånn at det roteres vertikalt. Det ble drevet av et lite håndtak.

Mange forveksler en garnvinde med et hespetre. Garnvinde  brukes for å vinde av en hespe til et garnnøste. Nyere modeller kan ofte slåes opp eller ned som en paraply.

Det selges nesten ikke garn i hesper lenger. Alt kommer ferdig i nøster. Når så du forresten sist en mann som måtte holde garnet mens fruen nøstet? Da jeg vokste opp var det slett ikke uvanlig.

Legg igjen en kommentar