Å strikke med perler


Har du prøvd å strikke med perler? Det er morsomt. Du kan blant annet lage de fineste pulsvanter - også kalt fyriermar, handringar, armringer, vevlingar og muflar - som pynt til håndleddene. Det er like aktuelle plagg i dag som da motebølgen slo innover landet for første gang midt på 1800-tallet. Den gang skjulte de ofte det som var skittent eller slitt. I dag bruker vi dem for å pynte oss litt ekstra i hverdagen.

 



image_blog

Det er i år ti år siden jeg var med og laget boken "Perler på pulsen". Den er trykket i flere opplag, det er solgt nær 14 000 bøker, og den selges fortsatt gjennom Norges Husflidslag. I boken finner du en rekke oppskrifter.



image_blog

Hvis du ikke har strikket med perler før, kan det være lurt å starte med én farge på garnet og én farge på perlene. Det kan være vanskelig å finne perler som har store nok hull til å bli trædd inn på ullgarn.  Vær oppmerksom på det når du handler. Skal du  strikke med perler, trær du alle perlene inn på garnet før du begynner. Antall perler avhenger av hva slags mønster du velger. Ullgarnet bør være tynt. Er det vanskelig å få garnet gjennom nålens øye, lager du først en liten løkke av sytråd, og så trær du ulltråden inn i denne. Strikk fast med pinner 1 1/2 - 2 1/2. Tynne pinner gir best resultat.



image_blog

Alle masker strikkes rett, det vil si frem og tilbake på pinnen. Når du strikker fra vrangen, legges perlene på baksiden av arbeidet slik at de havner på retten. Perlene legges inn en og en mellom maskene som tilsvarer de mørke rutene i et mønster. Det blir som å strikke med to farger. Når pinnen er ferdigstrikket, strikker du rett tilbake uten perler. Du begynner så med en ny perlerad. En rad i rutemønsteret tilsvarer altså en pinne frem og en pinne tilbake, som er lik en omgang i oppskriftene.

Nærmere beskrivelse og gode illustrasjoner finner du  i boken "Perler på pulsen".



image_blog

Legg igjen en kommentar